ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 • Η Ε.Ο.Δ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ

 • ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
  ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΧΟΛΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
  ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ
  ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ,
  ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ 2013
  Τρόποι Επικοινωνίας :
  Τηλ. 6977475737, 6976639436 και 6936898320
  https://eodargolidas.wordpress.com/
  Email: eodargolidas@yahoo.gr

 • ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πώς το Παράρτημα Αργολίδας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, έχει ως έδρα το Πρώην Δημοτικό Σχολείο στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Λαλούκα στο Δήμο Άργους-Μυκηνων. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων του Παραρτήματος καθώς και ο χώρος οπού γίνεται η εκπαίδευση των μελών καθώς επίσης οι συγκεντρώσεις των μελών & φίλων της Ομάδας μας. Τα γραφεία της Ομάδας μας είναι ανοικτά κάθε Δευτέρα-τέταρτη από 18:00 -21:00 Με εκτίμηση, ΤΟ Δ.Σ.
 • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΟΔ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  ΣΥΝΘΕΣΗ:
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
  ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6977475737
  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  6976639436
  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ:
  ΚΟΥΣΟΥΛΑ ΡΑΦΑΕΛΑ 6989516383
  ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ: ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 6976187610
  ΤΑΜΙΑΣ:
  ΤΣΙΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 6936898320
  ΜΕΛΟΣ:
  ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 6950553844
  ΜΕΛΟΣ:
  ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 6938286133

 • ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  Δεν βρέθηκαν events για το άμεσο μέλλον

 • ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

  6977475737-6936898320
  Κάθε Δευτέρα 18:00-21:00
 • Κάντε » like » στην σελίδα μας στο Facebook

 • Καταχωρήστε την διεύθυνση email σας για να ακολουθήσετε την σελίδα και να λαμβάνετε νέες ειδοποιήσεις στο email σας.

  Μαζί με 70 ακόμα followers

 • Εγγραφή

 • Εισοδος

 • Στατιστικά

  • 35,970 hits
 • The Big Day9 Μαρτίου 2014
  The big day is here.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Posted by eodargolidas στο Δευτέρα 19 Οκτώβριος 2009

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ                  8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΕΥΘ. ΛΕΚΚΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια κοινή γνώμη ενδιαφέρεται και παράλληλα ανησυχεί από τις καταστροφές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα και διεργασίες.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ελάττωση του όζοντος, οι έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι εκδηλούμενοι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, τα θαλάσσια σεισμικά κύματα, η ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι δασικές πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα σε όλο το εύρος του πλανήτη μας με έντονες γεωδυναμικές ανακατατάξεις, δίνουν την εικόνα μιας ολοένα επιταχυνόμενης διαδικασίας αλλαγών στη γήινη επιφάνεια, η οποία αποσκοπεί – παρόλο που φαίνεται παράδοξο- στην εξεύρεση των απαραίτητων ισορροπιών στο φυσικό περιβάλλον.

Ισορροπιών που έχουν διαταραχθεί, όχι μόνο από εξωγενείς και ενδογενείς δυνάμεις, αλλά σε σημαντικό βαθμό και από τις συνεχώς αυξανόμενες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η μόλυνση των υπογείων και επιφανειακών υδροφόρων οριζόντων, η ρύπανση των εδαφών, η αποψίλωση των δασών, η ερημοποίηση, η αστικοποίηση, οι πυρηνικές δοκιμές, η κατασκευή τεράστιων τεχνικών έργων και γενικότερα η παρεμπόδιση ορισμένων φυσικών διεργασιών και η επιτάχυνση άλλων.

Διεθνώς, οι φυσικές καταστροφές αποτελούν το κατ’ εξοχήν πρόβλημα των κρατών και των κατά τόπους αρχών και συντονισμένες προσπάθειες διαχείρισης του προτείνονται από τον ΟΗΕ. Η προσέγγιση της διαχείρισης των καταστροφών απαιτεί ένα μεγάλο αριθμό ειδικών επιστημόνων από διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα και την αποτελεσματική μεταξύ τους συνεργασία. Η διεθνής προσέγγιση της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών έχει προσανατολιστεί στη συστηματική διερεύνηση εν δυνάμει φυσικών φαινομένων, με την αναγνώριση ενδεχόμενου φυσικού κινδύνου, την γεωγραφική οριοθέτηση του, την πιθανολογική εκτίμηση του και τέλος την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού από το στάδιο της πρόληψης έως της πλήρους αποκατάστασης. Παράλληλα, παρατηρείται συσσώρευση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σε αρκετά επιστημονικά, ερευνητικά κέντρα, η οποία όμως διοχετεύεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς στους υπεύθυνους διοικητικούς κρατικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Επίσης, ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης και ενημέρωσης του συνόλου των πολιτών για τις φυσικές καταστροφές και τις από μέρους τους δράσεις και ενέργειες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συμπεριφορές που οδηγούν σε ανθρώπινες απώλειες και ιδιαίτερα έντονες οικονομικές συνέπειες.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι τα φυσικά φαινόμενα, εξελίσσονται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια τώρα και είναι «υπεύθυνα» για την εξέλιξη και τη δημιουργία ενός φιλόξενου πλανήτη, ενός πλανήτη μοναδικού ίσως, σε ολόκληρο το σύμπαν. Ενός πλανήτη στον οποίο υπάρχουν οι κατάλληλες αλλά και πολύπλοκες συνθήκες για να εξελιχθεί και να επιβιώσει ο άνθρωπος.

Οι φυσικές καταστροφές είναι απλά οι επιπτώσεις της εκδήλωσης των φυσικών φαινομένων και δεν θα υπήρχαν ως καταστροφές εάν ο ίδιο ο άνθρωπος με τις άστοχες παρεμβάσεις και την παρουσία του δεν μετέτρεπε τα τόσο ευεργετικά φαινόμενα, σε φαινόμενα καταστροφής.

Είναι καιρός πια να αλλάξουμε την αντίληψή μας σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, να τροποποιήσουμε τις ενέργειές μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια προσέγγιση με στόχο την αναγνώριση, την ανάλυση και την γνώση των συνθηκών ανάπτυξης και εξέλιξης των φαινομένων και των επιπτώσεών τους, παράλληλα με τη γνώση των μεθοδολογιών αντιμετώπισής τους.

Η διαχείριση των φυσικών καταστροφών μπορεί να αποτελέσει προσωπική στόχευση του καθενός μέσα από τη γνώση και την πληροφόρηση εάν αυτές ενσωματωθούν στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης και παραμείνουν σε όλα τα επίπεδά της.

Δρ. ΕΥΘΥΜΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟΥ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

e-mail: elekkas@geol.uoa.gr
website: http://www.elekkas.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: