ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  • Η Ε.Ο.Δ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ

  • ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
    ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΧΟΛΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
    ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
    ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ
    ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
    ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ,
    ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ 2013
    Τρόποι Επικοινωνίας :
    Τηλ. 6977475737, 6976639436 και 6936898320
    https://eodargolidas.wordpress.com/
    Email: eodargolidas@yahoo.gr

  • ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πώς το Παράρτημα Αργολίδας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, έχει ως έδρα το Πρώην Δημοτικό Σχολείο στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Λαλούκα στο Δήμο Άργους-Μυκηνων. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων του Παραρτήματος καθώς και ο χώρος οπού γίνεται η εκπαίδευση των μελών καθώς επίσης οι συγκεντρώσεις των μελών & φίλων της Ομάδας μας. Τα γραφεία της Ομάδας μας είναι ανοικτά κάθε Δευτέρα-τέταρτη από 18:00 -21:00 Με εκτίμηση, ΤΟ Δ.Σ.
  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΟΔ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

    ΣΥΝΘΕΣΗ:
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
    ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6977475737
    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    6976639436
    ΓΕΝ. ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ:
    ΚΟΥΣΟΥΛΑ ΡΑΦΑΕΛΑ 6989516383
    ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ: ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 6976187610
    ΤΑΜΙΑΣ:
    ΤΣΙΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 6936898320
    ΜΕΛΟΣ:
    ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 6950553844
    ΜΕΛΟΣ:
    ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 6938286133

  • ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    • ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ 1ΗΣ 2ΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 08:15 – 10:15 ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Α.Ε., Δαλαμανάρα 212 00, Ελλάδα Join with Google Meet: https://meet.google.com/xhh-tzuy-nza Learn more about Meet at: https://support.google.com/a/users/answer/9282720
    • ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 13:15 – 14:45 6ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, Ηρακλέους 164, Άργος 212 00, Ελλάδα ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Join with Google Meet: https://meet.google.com/bof-oadx-ayv Learn more about Meet at: https://support.google.com/a/users/answer/9282720
  • ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

    6977475737-6936898320
    Κάθε Δευτέρα 18:00-21:00
  • Κάντε » like » στην σελίδα μας στο Facebook

  • Καταχωρήστε την διεύθυνση email σας για να ακολουθήσετε την σελίδα και να λαμβάνετε νέες ειδοποιήσεις στο email σας.

    Προστεθείτε στους 69 εγγεγραμμένους.
  • Εγγραφή

  • Εισοδος

  • Στατιστικά

    • 37.944 hits
  • The Big DayΚυριακή 9 Μαρτίου 2014
    The big day is here.

Πεζοπορία – Ορειβασία – Αναρρίχηση

Posted by eodargolidas στο Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Η πεζοπορία διακρίνεται σε απλή και ορεινή. Στην πρώτη κατηγορία, η ελάχιστη διανυόμενη απόσταση είναι 5 χλμ. (περίπου μια-δύο ώρες) και πραγματοποιείται σε εδάφη με πολύ μικρή κλίση (χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά) κι ελαφρύ εξοπλισμό. Στη δεύτερη κατηγορία, η απόσταση των 15- 20 χλμ. και οι 5-8 ώρες πορείας αποτελούν τον κανόνα. Ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο επιβάλλεται να είναι ο κατάλληλος. Η ορεινή πεζοπορία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε βουνό. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η υψομετρική διαφορά της διαδρομής, που μπορεί να φθάσει τα 500-600 μ. και το γεγονός ότι η πορεία γίνεται συνήθως σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 500 μ.wandern

 

 

 

Η Ελλάδα άργησε να δημιουργήσει ολοκληρωμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, πέραν των βασικών oδικών αρτηριών που διέσχιζαν τη χώρα. Μέχρι τότε, η επικοινωνία πραγματοποιούταν, κυρίως, μέσω των μονοπατιών, τα οποία οι γεροντότεροι κάτοικοι των ορεινών χωριών αναφέρουν ακόμα σαν «δημοσιά» (δημόσιος, κεντρικός δρόμος), διότι γι’ αυτούς αποτελούσε τη σημαντικότερη οδική πρόσβαση. Παρόλο που κάποια από τα παλιά μονοπάτια και τα πετρόκτιστα καλντερίμια, αληθινά έργα τέχνης, έχουν γίνει ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, τα περισσότερα από αυτά ξεγλιστρούν ανάμεσα στους δρόμους και συνεχίζουν να υπάρχουν και να διατρέχουν βουνά, λόγγους και χαράδρες. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, με διάφορες χρηματοδοτήσεις και από ποικίλους φορείς (δήμους ορειβατικούς συλλόγους, ιδιώτες κ.α.) συντηρήθηκαν, αναβίωσαν και σηματοδοτήθηκαν μεγάλα τμήματά τους σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο συνολικού μήκους, περίπου, 3.500 χλμ. Το κυριότερο τμήμα τους καταλαμβάνουν οι επεκτάσεις των Ευρωπαϊκών Μονοπατιών Μεγάλων Διαδρομών Ε4, Ε6 και κατηγορίας Ο (3.000 χλμ.), ενώ εκτός από αυτά έχουν διαμορφωθεί ακόμα 500 χλμ. μικρότερων μονοπατιών, που παρουσιάζουν εφάμιλλο ενδιαφέρον.

*Μονοπάτι Ε4 (-GR): Ξεκινά από τα Πυρηναία Όρη και φθάνει στην Ελλάδα, μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το ελληνικό τμήμα του E4, διασχίζει τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, καταλήγει στο Γύθειο και συνεχίζεται στο νησί της Κρήτης. Προσφέρει, έτσι, τη δυνατότητα στον πεζοπόρο ή τον ορειβάτη να γνωρίσει όλη την ποικιλία του ελληνικού τοπίου και τον πλούτο της ελληνικής φύσης.

Το μεγαλύτερο υψόμετρο της συνολικής διαδρομής είναι η κορυφή του Ολύμπου Σκολιό (2.911 μ.). Ιδανική περίοδος για να περπατηθεί το Ε4 στην Ελλάδα είναι από 15 Μαΐου έως αρχές Οκτωβρίου. Συχνά, οι νέες διανοίξεις δασικών δρόμων μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στον ορειβάτη. Μερικά χωριά της διαδρομής είναι ακατοίκητα τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα διανυκτέρευσης. Το κλίμα είναι μεσογειακό και παρουσιάζει μεγάλη ξηρασία το καλοκαίρι και σημαντική διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα από τη νύκτα. Η περίοδος που μπορεί να συναντήσει κανείς χιόνια κατά μήκος της διαδρομής είναι από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο. Η διαδρομή το νότιου τμήματος του Μονοπατιού (Πελοπόννησος και Κρήτη) είναι αρκετά ευκολότερη από εκείνη του βόρειου και μπορεί να περπατηθεί όλες τις εποχές του χρόνου, επειδή το κλίμα εκεί είναι ηπιότερο.

*Μονοπάτι Ε6: Το ελληνικό τμήμα του έχει δύο σκέλη. Το πρώτο ξεκινά από την περιοχή των Πρεσπών και μέσω Καστοριάς, Ιωαννίνων και Δωδώνης φτάνει ως την πόλη της Ηγουμενίτσας. Το δεύτερο σκέλος ξεκινά από την περιοχή της Φλώρινας, διασχίζει τις ορεινές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με τη FYROM και τη Βουλγαρία) και φτάνει ως την πόλη της Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή της Θράκης.

Η ορειβασία αποτελεί την πλέον δύσκολη μορφή της πεζοπορίας. Συνήθης στόχος της ορειβασίας είναι η κατάκτηση κάποιας κορυφής. Στην ορειβασία η απόσταση δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. Πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ανά ώρα καλύπτονται περίπου 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς που σημαίνει ότι για να ανέβει κανείς 1000 μέτρα απαιτούνται περίπου 4 ώρες μαζί με τις στάσεις. Μια συνήθης ορειβατική ανάβαση διαρκεί 7-10 ώρες μαζί με την επιστροφή.

Τέλος, αναρρίχηση χαρακτηρίζεται το σκαρφάλωμα, με καλοκαιρινές συνθήκες (με χειμερινές χαρακτηρίζεται αλπινισμός), σε οποιαδήποτε κορυφή βουνού, που γίνεται όμως από την απόκρημνη πλευρά της (ορθοπλαγιά) και στην οποία εφαρμόζεται αναγκαστικά η αναρριχητική τεχνική (μικρού ή μεγάλου βαθμού δυσκολίας) με τη χρήση βοηθητικών οργάνων. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές περιοχές όπου μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερη αναρρίχηση, αλλά και πολλές σχολές τεχνητής αναρρίχησης.

Όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τις ορεινές διαδρομές και μονοπάτια, τον τρόπο πρόσβασης, τις εγκαταστάσεις, τα ορειβατικά καταφύγια σε όλη τη χώρα, τις οργανωμένες εκδρομές και τις τοπικές συνθήκες για πεζοπορία, ορειβασία ή αναρρίχηση στα ελληνικά βουνά, παρέχονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) και τους τοπικούς πεζοπορικούς και ορειβατικούς συλλόγους.

http://www.visitgreece.gr

Σχολιάστε