ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 • Η Ε.Ο.Δ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ

 • ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
  ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΧΟΛΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
  ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ
  ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ,
  ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ 2013
  Τρόποι Επικοινωνίας :
  Τηλ. 6977475737, 6976639436 και 6936898320
  https://eodargolidas.wordpress.com/
  Email: eodargolidas@yahoo.gr

 • ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πώς το Παράρτημα Αργολίδας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, έχει ως έδρα το Πρώην Δημοτικό Σχολείο στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Λαλούκα στο Δήμο Άργους-Μυκηνων. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων του Παραρτήματος καθώς και ο χώρος οπού γίνεται η εκπαίδευση των μελών καθώς επίσης οι συγκεντρώσεις των μελών & φίλων της Ομάδας μας. Τα γραφεία της Ομάδας μας είναι ανοικτά κάθε Δευτέρα-τέταρτη από 18:00 -21:00 Με εκτίμηση, ΤΟ Δ.Σ.
 • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΟΔ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  ΣΥΝΘΕΣΗ:
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
  ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6977475737
  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  6976639436
  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ:
  ΚΟΥΣΟΥΛΑ ΡΑΦΑΕΛΑ 6989516383
  ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ: ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 6976187610
  ΤΑΜΙΑΣ:
  ΤΣΙΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 6936898320
  ΜΕΛΟΣ:
  ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 6950553844
  ΜΕΛΟΣ:
  ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 6938286133

 • ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  Δεν βρέθηκαν events για το άμεσο μέλλον

 • ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

  6977475737-6936898320
  Κάθε Δευτέρα 18:00-21:00
 • Κάντε » like » στην σελίδα μας στο Facebook

 • Καταχωρήστε την διεύθυνση email σας για να ακολουθήσετε την σελίδα και να λαμβάνετε νέες ειδοποιήσεις στο email σας.

  Μαζί με 70 ακόμα followers

 • Εγγραφή

 • Εισοδος

 • Στατιστικά

  • 36,038 hits
 • The Big Day9 Μαρτίου 2014
  The big day is here.

Βασικές γνώσεις για το διασώστη

Posted by eodargolidas στο Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από διάφορα συστήματα, που το κάθε ένα έχει  συγκεκριμένο ρόλο στη λειτουργία του σώματος συνολικά. Η λειτουργία αυτών των μεμονωμένων συστημάτων είναι γνωστή ως φυσιολογία του σώματος.

Είναι σημαντικό ότι ένας διασώστης έχει μια βασική γνώση των σημαντικότερων συστημάτων και λειτουργιών τους. Η γνώση της ανθρώπινης ανατομίας θα σας βοηθήσει σε μια προσφορά πρώτων βοηθειών και θα σας παράσχει επίσης μια σταθερή γνώση για την περίθαλψη και τη θεραπεία ενός θύματος.

Εδώ θα εξετασθούν εκείνα τα συστήματα που είναι σημαντικά στη προσφορά πρώτων βοηθειών.

Το νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο κύρια μέρη, το κεντρικό νευρικό σύστημα και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Αυτό είναι το κέντρο ελέγχου για όλες τις λειτουργίες του σώματος και είναι το πιο σύνθετο όλων των άλλων συστημάτων του σώματος. Ο εγκέφαλος ρυθμίζει τις λειτουργίες όλων των συστημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι εύκολο να φανεί πώς μια ζημιά στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στη συνολική λειτουργία του σώματος.

Τα κινητικά και αισθητικά νεύρα αποτελούν το περιφερικό νευρικό σύστημα. Κάποια νεύρα εκτελούν κάποιες λειτουργίες χωρίς τη βούλησή μας. Η αναπνοή είναι μια λειτουργία που αποδίδεται σε αυτά τα νεύρα.

Το καρδιαγγειακό σύστημα

Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει την καρδιά, τα αγγεία και το αίμα Η καρδιά είναι η αντλία που κυκλοφορεί το αίμα γύρω από το σώμα. Τα κύρια αγγεία του σώματος είναι οι αρτηρίες που παίρνουν το αίμα από την καρδιά και φλέβες οι οποίες επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά.

Υπάρχουν μικρότερα αγγεία όπως τα αρτηριόλια, τα φλεβίδια και τα τριχοειδή αγγεία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στις ακρότητες του σώματος και συνήθως κοντά στο δέρμα.

Το αίμα είναι το μέσο που μεταφέρει το οξυγόνο από το αναπνευστικό σύστημα στα κύτταρα του σώματος. Το αίμα μεταφέρει επίσης τα σάκχαρα, τις χημικές ουσίες, τις πρωτεΐνες, τις ορμόνες και πολλές άλλες ουσίες απαραίτητες για τη θρέψη και τη συντήρησή του.

Μια συστολή της καρδιάς είναι και ένας σφυγμός που μπορεί να γίνει αισθητός σε διάφορα σημεία του σώματος. Η συχνότητα των σφυγμών του μέσου ενήλικα είναι σε ανάπαυση μεταξύ 60 έως 100 ανά λεπτό, ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Τα πιο προσιτά σημεία για τη ψηλάφηση του σφυγμού είναι τα σημεία που περνούν οι καρωτιδικές και κερκιδικές αρτηρίες.

Μια γνώση των θέσεων αυτών των σημείων του σφυγμού είναι σημαντική για τον διασώστη. Εντούτοις, η εύρεση ενός σφυγμού μπορεί μερικές φορές να είναι εξαιρετικά δύσκολη και έτσι ψάχνονται άλλα σημάδια της κυκλοφορίας, όπως το χρώμα του δέρματος, η θερμοκρασία, η κίνηση ή το βήξιμο.

Το αναπνευστικό σύστημα

Αυτό το σύστημα αποτελείται από τον αεραγωγό (στόμα, φάρυγγας, λάρυγγας, τραχεία, βρόγχοι, βρογχιόλια) και τους πνεύμονες (συμπεριλαμβανομένων των μικρών σάκων αέρα που αποκαλούνται κυψελίδες).

Η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είναι να παρέχει οξυγόνο στο αίμα και να αποβάλει το διοξείδιο του άνθρακα που είναι προϊόν των καύσεων του οργανισμού.

Το οξυγόνο εξάγεται από τον αέρα που εισπνέετε μέσω του κυψελοτριχοειδικής μεμβράνης και περνά  στο αίμα. Για τον διασώστη, η συντήρηση της αναπνευστικής λειτουργίας ενός θύματος είναι αρχικής σπουδαιότητας.

Το μυοσκελετικό σύστημα

Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει τα κόκαλα, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους μύες που υποστηρίζουν το σώμα, προστατεύουν τα εσωτερικά όργανα και επιτρέπουν τη κίνηση.

Οι περισσότεροι μύες δημιουργούν τη κίνηση σε συνεργασία με ένα κόκαλο. Η ανύψωση του ποδιού σας περιλαμβάνει τη συστολή διάφορων μυών που δημιουργούν μια δύναμη αναγκάζοντας το να κινηθεί προς τα πάνω. Μερικοί μύες, όπως το διάφραγμα που κάνει τους πνεύμονες να μικραίνουν και να μεγαλώνουν δεν χρειάζονται τα κοκάλα για να λειτουργήσουν.

Το γαστρεντερικό σύστημα

Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και τα έντερα. Ποτά και τρόφιμα περνούν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι που τα επεξεργάζεται για περαιτέρω πέψη στο έντερο. Απορροφώνται έπειτα μέσα στο σώμα μέσω του τοιχώματος των εντέρων. Μερικά όργανα, όπως το συκώτι και το πάγκρεας θεωρούνται εξαρτήματα του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθούν στην επεξεργασία των τροφών με τις διάφορες χημικές ουσίες που εκκρίνουν.

Το ουροποιητικό  σύστημα

Αυτό είναι ένα σημαντικό σύστημα που ξεπλένει τα απόβλητα του οργανισμού. Περιλαμβάνει τα νεφρά, τους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη και διαδραματίζει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο στη διατήρηση του σώματος σε υγιή κατάσταση.

Εάν δυσλειτουργεί το ουροποιητικό  σύστημα (ειδικά τα νεφρά) για να αποβληθούν  οι άχρηστες ουσίες χρειάζεται εξωτερική βοήθεια ο οργανισμός. Αυτή η βοήθεια καλείται αιμοκάθαρση και γίνεται με ειδικά μηχανήματα

πηγη  http://www.incardiology.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: